E-learning

Er zijn verschillende manieren om nieuwe dingen te leren. Je kan terug naar school gaan, online een opleiding volgen of gebruik maken van e-learning. Misschien heb je dit begrip wel eens gehoord. Wat houdt het dan in, wat zijn de voordelen, mogelijkheden en hoe kies je de juiste cursus uit? Je leest het allemaal hier.

Wat is e-learning?

E-learning is het vormgeven van leersituaties. Die wordt gedaan met informatie- en communicatietechnologie. Bij e-learning leer je onder andere via het internet. Deze vorm van lesgeven of cursussen richten zich op het bedrijfsleven. Hierdoor kun je de lesstof direct toepassen. Bij e-learning wordt er gericht onderwijs gegeven of zijn het bedrijfsopleidingen. Er is een groot aanbod aan verschillende opleidingen en cursussen.

Welke opleidingen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden die e-learning interessant maken. Bedrijven kunnen hun werknemers een goede cursus aanbieden. Dit kunnen drie verschillende cursussen zijn:

  1. Een generieke cursus. Bij deze cursus volgen werknemers cursussen bij een externe aanbieder. Dit kan enorm handig zijn aangezien het bedrijf zelf geen investeringen hoeft te doen bij de ontwikkeling van dit soort e-learning. Het nadeel van deze cursussen is dat werknemers de kennis mee kunnen nemen naar andere bedrijven. Het is daarnaast wel mogelijk om afspraken hierover te maken. 
  2. Een branchecursus. Deze cursussen worden veelal aangeboden door je branchevereniging. Investeringen in deze systemen worden gespreid over de diverse afnemers.
  3.  Een intern programma ontwikkelt door externe e-learningaanbieders. Niet iedere onderneming kan hier gebruik van maken. Er is namelijk een hoop kennis en kunde voor nodig om een passend programma te ontwikkelen. Grotere bedrijven maken hier vaker gebruik van. Hierbij worden de e-learningsystemen veelal aangekocht bij externe leveranciers. 

Wat zijn de voordelen van e-learning

Bedrijven maken vaak gebruik van e-learning. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn:

  •  Een groot voordeel is dat bedrijven hun medewerkers niet direct kwijt zijn. Cursussen kunnen namelijk online gevolgd worden waardoor er geen klassikale lessen zijn.
  • Kennis van werknemers wordt met e-learning direct op hetzelfde niveau gebracht. Hierdoor is er meer tijd om dieper in de stof te duiken. 
  • Digitale trainingen bieden meer differentiatie. Kennis wordt op het gewenste niveau aangeboden waardoor het perfect aansluit bij het desbetreffende bedrijf.
  • Er zijn geen reiskosten aan verbonden. E-learning kan overal uitgevoerd worden waardoor werknemers op iedere gewenste plaats tegelijk in kan springen.
  • Bij een hoge doorstroming kunnen werknemers vanuit thuis al de juiste kennis opdoen. Dit kan zijn bij een nieuwe functie of promotie.
  • Medewerkers hebben zelf de keuze in welk tempo ze de lesstof tot zich willen nemen. Onderwerpen die al besproken zijn, kunnen hierdoor overgeslagen worden.

Hoe kies je de juiste e-learning cursus?

Voor bedrijven is het erg belangrijk dat er de juiste cursus wordt gekozen. Het is daarom erg belangrijk dat je als ondernemer weet welke cursus je wilt gaan aanbieden met een duidelijk doel. Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende cursussen en aanbieders waardoor de keuze enorm groot wordt. Kies daarom eerst het doel uit en ga dan pas kijken welke aanbieders de juiste cursussen aanbieden. 
Een cursus moet daarnaast ook het gewenste resultaat kunnen aanbieden. Denk daarom ook goed naar over het onderwerp dat je aan wilt bieden. Kies daarom een thema uit dat goed toe te passen. Deze toepasbaarheid moet voor meerdere jaren zijn anders is het niet rendabel genoeg. 
 

  •  
Terug naar Schoolspullen
onderwijsplein-vindiq
Gerelateerde artikelen