Taal voor kinderen

Kinderen komen al heel vroeg in aanraking met diverse talen. Als eerste is er natuurlijk het Nederlands. Ze leren dit te spreken, lezen en schrijven. Toch kun je kinderen ook talen leren. Doe je dit op een vroegere leeftijd? Dan zullen ze de taal sneller oppakken en minder moeite hebben met het leren van een tweede taal. Je kan hierdoor boekjes en andere dingen kopen om kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met een taal.

Online een taal oefenen

Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende manieren waarop een kind een taal kan leren en oefenen. Één van deze manieren is dat kinderen een spel kunnen spelen online. Met deze spellen wordt de taal én spelling van het kind geoefend en krijgt het kind beloningen wanneer deze een opdracht juist uitvoert.

De spellen worden voor diverse platformen aangeboden. Je kind kan dus niet alleen op de computer of laptop een taal oefenen. Het is ook mogelijk om via de tablet of smartphone een applicatie te downloaden die ervoor zorgt dat je kind overal en altijd leerzame spellen kan spelen.

Problemen met een taal

Het kan ook voorkomen dat je merkt dat je kind achterloopt. Hij of zij heeft langer nodig om de moedertaal onder de knie te krijgen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat kinderen een aantal woorden niet uitgesproken krijgen. Het is dan van groot belang dat er actie ondernomen wordt, zodat het kind hier niet te lang mee rond blijft lopen. Vaak biedt logopedie de juiste uitkomst. Een logopedist kan er namelijk voor zorgen at spraak en taal gestimuleerd wordt en dat kinderen de juiste richting in gestuurd worden. Hierdoor gaan ze makkelijker praten en zullen kinderen zich beter kunnen uiten.

Het inschakelen van een logopedist hoeft niet altijd in direct contact met het kind te zijn. De logopedist kan namelijk ook ouders aansturen en begeleiden. Ze geven tips en tricks waarmee ouders hun kind kunnen stimuleren om te praten. Natuurlijk kan er daarna nog voor het directe contact gekozen wordt. Hierbij gaat de logopedist samen met het kind luister- en spraakoefeningen doen. Ook worden er opdrachten uitgevoerd waarbij woordenschat, uitspraak en zinsbouw aan bod komen.

Een tweede taal leren

Op een oudere leeftijd is het leren van een tweede taal vaak lastiger. Daarom wordt er vaak geadviseerd om kinderen op een jonge leeftijd al in contact te laten komen met een tweede of zelfs derde vreemde taal. Kinderen kunnen namelijk door hun jonge leeftijd makkelijker een tweede taal leren.

Het tweetalig opvoeden van een kind is dus erg verstandig. Vooral wanneer de ouder andere moedertalen spreken, hebben kinderen hier vaak hun voordeel mee. Talen worden zo makkelijk afgewisseld en krijg je dat het kind de éne taal met mama praat terwijl er met papa een andere taal gesproken wordt. Dit is mogelijk doordat kinderen op een jonge leeftijd niet door hebben dat ze twee verschillende talen spreken. Jij kan je kind ook een vreemde taal leren. Dit kan door je kind verschillende spelletjes en tekenfilms te laten zien. Door herhaling zal het kind de taal beginnen op te pikken.
 

Terug naar Online school
onderwijsplein-vindiq